Arbeidsgiveransvar for arbeidstakere innen jordbruk
Når det gjelder ansettelsesvilkår for arbeidstakere innen landbruk/avløsere er disse lik reglene for andre arbeidstakere/arbeidsforhold. Et arbeidsforhold er regulert gjennom en arbeidsavtale mellom arbeidsgiver og arbeidstaker. Norske Landbruktjenester er registrert som et bemanningsforetak, og vil være den som står som arbeidsgiver. Ved innleie av arbeidskraft vil arbeidsgiveransvaret være delt mellom arbeidsgiver og bonden/oppdragsgiver.
Når arbeidsgiver (NLT) leier ut arbeidstaker til bonden vil det være arbeidsgiver (NLT) som utbetaler lønn til arbeidstaker i henhold til den inngåtte arbeidskontrakten som arbeidsforholdet er regulert i.
Arbeidsmiljøloven gjelder ikke fullt ut i virksomheter som ikke sysselsetter ansatte, men i henhold til forskrift 462 vil arbeidsmiljøloven gjelde i de tilfeller hvor bonden får tilskudd. Bonden vil stå ansvarlig for at helse-, miljø og sikkerhet er ivaretatt på gården på en slik måte at avløser ikke pådrar seg skader eller utsettes for situasjoner hvor sikkerheten ikke er risikovurdert og nødvendige tiltak er iverksatt. Dersom arbeidsulykke skal bonden straks melde fra til Arbeidstilsynet, NAV og arbeidsgiver. Dette i henhold til arbeidsmiljøloven § 2-2
Kommentarer til § 3 i forskriften
Paragrafens første ledd fastsetter at ansvaret for å gjennomføre alle nødvendige tiltak påhviler den som eier eller driver virksomheten. Som regel vil eier og bruker være samme person. Dersom eieren har leid ut gården til en annen, vil ansvaret i første rekke påhvile brukeren, men eieren må også være ansvarlig i den utstrekning nødvendige tiltak for å bringe virksomheten i samsvar med forskriftenes krav, faller utenfor det brukeren har fullmakt til etter leieavtalen.
Det ansvar som pålegges etter første ledd har sitt selvstendige heimelsgrunnlag i denne bestemmelse. Det utledes således ikke av noe arbeidsgiver/arbeidstakerforhold eller virksomhetsbegrep slik som i arbeidsmiljøloven § 1-2 (1) Det er i egenskap av bruker eller eier av virksomheten man pålegges ansvaret.
Når det gjelder avløserlag og landbruksvikarordninger er det laget/kommunen som i relasjon til arbeidsmiljølovens andre bestemmelser må betraktes som avløserens/vikarens arbeidsgiver. Det er avløserlaget og kommunen som inngår arbeidsavtale med den enkelte avløser/vikar. Det gjelder bl.a. reglene om tilsetting, oppsigelse, permisjoner, lønn, melding om skader m.v. dette er forhold som den enkelte bruker ikke skal ta seg av. Det er imidlertid selvsagt at det i disse saker og spørsmål ofte vil være nødvendig med et nært samarbeid mellom de enkelte brukere og ringens/kommunens organer for å få løst oppgavene på en tilfredsstillende måte. Dette influerer imidlertid ikke på det formelle ansvarsforhold når det gjelder disse spørsmål.
Selv om det er kommunen eller avløserlaget som anses som arbeidsgiver for avløser/landbruksvikar, så er det eier/bruker som er ansvarlig overfor avløser/vikar for at kravene i forskriften er oppfylt.
§ 3 siste ledd har bestemmelser om at reglene i arbeidsmiljøloven § 2-3, arbeidstakerens plikter, skal gjelde tilsvarende for avløsere, vikarer m.v. i virksomhet som går inn under forskriftene. Det samme vil gjelde for familiemedlemmer. § 2-3 sier at arbeidstakerne skal medvirke ved gjennomføringen av de tiltak som blir satt i verk for å skape et sunt og trygt arbeidsmiljø. Den har videre bestemmelser om at arbeidstaker som ser at arbeidet ikke kan fortsette uten å medføre fare for liv eller helse, skal avbryte sitt arbeid.
Arbeidstilsynet kan ikke gi noe konkret svar på det juridiske ansvaret ved ulykke som blir etterforsket. Dette må vurderes i den enkelte sak i samarbeid politiet og jurister i Arbeidstilsynet.